HAFIZA EĞİTİMİ NEDİR?

HAFIZAYI ETKİN KULLANMA TEKNİKLERİ

Hafıza eğitimi kişilerin beyni daha etkin kullanma kılavuzudur. Beyni etkin kullanma modelleri kişilere uygulamalı bir halde öğrenilerek istenilen bilginin kalıcı hafızaya alınmasıdır.

Eğitimin sonunda beynin her iki lobu da etkin bir halde kullanıldığı için öğrenme ,kalitesi artar.

Hafıza teknikleri, beyninizin anladığı dilden yazma sanatıdır.

Peki bizler bu teknikleri iyi mi uyguluyoruz?

Öğrenilmesi ihtiyaç duyulan detayları öncelikle benzer sesler, konular yardımıyla birbirine hikaye formatında bağlıyoruz. Bağların daha güçlü olabilmesi ve zihne yerleşmesi için objeleri ve olayları abartıyoruz, sıra dışı hale getiriyoruz. Buradaki temel amaç bilgileri anı formatında, yaşanmış bir olay gibi zihne gönderip zihnimizde kalmasını sağlamaktır. Bilgiler anı formatında beyne gönderildiğinde beyin bu detayları kalıcı belleğe ( amigdala, hipokampüs) kaydeder ve istediğimiz süre bize geribildirimde bulunur.

Yağmurlu bir havada simit aldığımız günü unutabiliriz ancak gökten simitlerin yağdığı bigünü istesek de unutamayız. Biz de bilgilerimizi bu şekilde anı formatında kaydedersek istesek de unutamayız.

Hafıza tekniklerinin temelinde çağrışım yöntemi yatmaktadır. Bizler yerleştirdiğimiz bilgilerin birbirini deviren domino taşları gibi sistemli bir şekilde birbirini etkilemesini, çağrıştırmasını sağlıyoruz. Test tekniğinde bizlere probleminin üst kısmında verilen bilgiler ve beş yanıt şıkkı bizim formatımızı destekleyici niteliktedir. Bunlar bizim için sınavda birer tetikleyici, çağrıştırıcıdır.

Kullandığımız çağrışımlar her kişinin bildiği ortak objeler kullanılarak yapılmıştır.

Kullandığımız resimler ve ifade şeklimiz 12 yaşındaki bir çocuğun rahatça anlayabileceği bir şekilde tasarlanmıştır. Algılama noktasında sorunsı olan kişiler hiç sıkıntı çekmeden detayları en kolay ve kalıcı şekilde elde edebileceklerdir.

Resimler çok abartılı olduğunda kişi mevzudan kopabilmektedir. Bu yüzden resimler mevzuyla senkronize olabilecek şekilde ayarlanmıştır.

Hikayelerin abartılı resimlerin abartısız ,sıradan olması gerekmektedir.

Çalışmalar 2 sene bireyler, 1 yıl topluluklar karşısında denenmiş; eksiklikler, yanlışlıklar tespit edilmiş ve gerekli görülen düzenlemeler değişimler yapılmış en ideal hale getirilmiştir.

Bu yıl edebiyat tarih ve coğrafyadan ayrıntı sorular gelecektir. Özellikle edebiyatta 56 soru sorulmaktadır ve bu da en ince detayların dahi bilinmesi gerektiğini göstermektedir. Öğrencilerin genelinde haklı olarak bir panik havası gözleniyor. Ezber data çok fazla ve ne yazık ki ezber bilgi unutulmaya müsait bilgidir. Öğrencimiz bugün ezberliyor yarın unutuyor. Biz buna artık son veriyoruz. Çağrışımsal bellek teknikleri ile öğrencilere detayları anında öğretebiliyoruz. Yanlış duymadınız ezberletmiyoruz, öğretiyoruz. Detayları kalıcı belleğe gönderiyoruz ve öğrencimiz detayları istediği anda anında çağırabiliyor.

Bu yöntemle 8 dakikada 49 eserin yazarını öğretebiliyoruz. Daha da ileri giderek 10 saatte tüm LYS edebiyat konularını öğrencinin belleğine yerleştirebiliyoruz. Tarih, coğrafya, Türkçe ve İngilizce derslerinde de bitmiş ve devam etmekte olan çalışmalarımız bulunmaktadır.

Öğrencilerin seminerde not tutmalarına gerek kalmamıştır.

Öğrenciler bu yöntemi uygulamaya başladıktan sonra hem çalışa süreleri, verimlilikleri artıyor bununla birlikte bir şeyleri adı şeklinde bilmenin sağladığı özgüvenle hedefleri yükseliyor.

Uygulamalarımız garantili olup öğrenme sürecinde bütün mesuliyet bizlere aittir.